10 saker att tänka på när du köper seglarjacka

10 saker att tänka på när du väljer seglarjacka

Att välja rätt seglarjacka är inte alltid en lätt uppgift. Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till, såsom väderförhållanden, budget, material och passform. I det här blogginlägget ger vi dig 10 saker att tänka på när du ska köpa seglarjacka, så att du kan hitta den perfekta jackan för just dina behov och önskemål. Oavsett om du är en erfaren seglare eller en nybörjare, hoppas vi att våra tips kan hjälpa dig att hitta den perfekta seglarjackan.

Väderförhållanden: välj rätt seglarjacka för rätt väder

Väderförhållandena är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer seglarjacka. Det finns jackor som är lämpliga för olika väder, så det är viktigt att välja rätt jacka för just dina behov.

Om du tänker segla under milda och soliga förhållanden kan en lätt och andasvänlig jacka vara ett bra val. Leta efter jackor som är tillverkade av luftigt material, såsom nylon eller polyester, och som har god ventilation. Dessa jackor är ofta lätta att packa ner och lämpliga att ha med på resor.

Om du däremot tänker segla under kallare väder kan du behöva en varmare och mer vattentät jacka. Leta efter jackor som är tillverkade av mer robusta material, såsom Gore-Tex eller neopren, och som har bra isolering. Dessa jackor kan ofta vara lite tyngre och mer klumpiga, men ger bra skydd mot väder och vind.

Om du tänker segla under mycket blåsigt väder kan du behöva en jacka med extra skydd. Leta efter jackor med hög krage och långa ärmar, samt jackor med hängslen eller en dragsko runt midjan. Dessa jackor håller vinden ute och ger bra skydd mot vatten.

Det är alltid en bra idé att ha med sig flera olika jackor när du seglar, så att du kan anpassa dig efter väderförhållandena. En tunnare jacka kan vara bra att ha när det är varmt, medan en tjockare jacka kan vara bra att ha när det blir kallt.

Material: vilket material är bäst för seglarjackor?

Det finns många olika material att välja mellan när det gäller seglarjackor, och vilket material som passar bäst för dig beror på dina behov och önskemål. Här är några av de vanligaste materialen som används i seglarjackor, samt vad som är bra och dåligt med respektive material:

 • Nylon: Nylon är ett lätt, andasvänligt och vattentätt material som är vanligt förekommande i seglarjackor. Det är bra att välja nylon om du söker en lätt och packvänlig jacka, men det är inte alltid lika varmt och skyddande som andra material.
 • Polyester: Polyester är ett annat lätt och andasvänligt material som är vanligt förekommande i seglarjackor. Det är bra att välja polyester om du söker en lätt och packvänlig jacka, men det är inte alltid lika vattentätt och robust som andra material.
 • Gore-Tex: Gore-Tex är ett mikroporöst material som är vattentätt, andasvänligt och robust. Det är bra att välja Gore-Tex om du söker en jacka som är både vattentät och andasvänlig, men det kan vara lite dyrare än andra material.
 • Neopren: Neopren är ett tjockt, gummiliknande material som är vattentätt och varmt. Det är bra att välja neopren om du söker en jacka som ger bra skydd mot vatten och kyla, men det är inte alltid lika andasvänligt och lätt som andra material.

Det är alltid viktigt att välja ett material som passar dina behov och önskemål. Tänk på väderförhållandena du kommer att segla under, samt om du föredrar lätta och packvänliga jackor eller mer robusta och skyddande jackor.

Passform: se till att jackan sitter bra

En bra passform är viktigt när det gäller seglarjackor, eftersom en jacka som inte sitter bra kan vara obekväm att bära och kan även orsaka störningar när du seglar. Det finns några saker att tänka på när det gäller passformen på en seglarjacka:

 • Välj rätt storlek: Se till att välja en jacka som sitter bra i storleken. En jacka som är för stor kan orsaka störningar när du seglar, medan en jacka som är för liten kan vara obekväm och kan hindra rörelsefrihet.
 • Välj rätt längd: Se till att välja en jacka som är lång nog att täcka din rygg och lår. En jacka som är för kort kan lämna delar av din kropp utsatta för väder och vind.
 • Välj rätt vidd: Se till att välja en jacka som sitter bekvämt runt armar och midja. En jacka som är för bred kan orsaka störningar när du seglar, medan en jacka som är för smal kan vara obekväm och kan hindra rörelsefrihet.

Det är alltid en bra idé att prova en jacka innan du köper den, så att du kan kontrollera att den sitter bra. Om det inte är möjligt att prova jackan innan du köper den, se till att välja en jacka från ett märke som har en storleksguide på sin hemsida, så att du kan välja rätt storlek.

Funktioner: vad ska man tänka på när det gäller funktioner?

Det finns många olika funktioner att välja mellan när det gäller seglarjackor, och vilka funktioner som passar bäst för dig beror på dina behov och önskemål. Här är några av de vanligaste funktionerna som finns på seglarjackor, samt vad som är bra och dåligt med respektive funktion:

 • Vattentät: En jacka som är vattentät är bra om du tänker segla under blöta förhållanden. Vattentäta jackor håller dig torr och ger bra skydd mot vatten. Dock kan vattentäta jackor ibland vara lite tunga och andasvänligheten kan vara begränsad.
 • Andasvänlig: En jacka som är andasvänlig är bra om du tänker segla under varma förhållanden. Andasvänliga jackor ger bra ventilation och håller dig sval, men de är inte alltid lika vattentäta och skyddande som andra jackor.
 • Värmande: En jacka som är värmande är bra om du tänker segla under kalla förhållanden. Värmande jackor ger bra isolering och håller dig varm, men de kan ibland vara lite tunga och klumpiga.
 • Reflekterande: En jacka med reflekterande detaljer är bra om du tänker segla under mörka förhållanden eller om du vill synas bättre från land. Reflekterande jackor ger bra synlighet och ökad säkerhet, men de är inte alltid lika stilrena och diskreta som andra jackor.

Det är viktigt att välja en jacka med funktioner som passar dina behov och önskemål. Tänk på väderförhållandena du kommer att segla under, samt om du föredrar vattentäta, andasvänliga, värmande eller reflekterande jackor.

Budget: vad kan man förvänta sig för olika prisklasser?

Priset på seglarjackor kan variera mycket, och det finns jackor i alla prisklasser. Vad du kan förvänta dig för olika prisklasser beror på vilket material, funktioner och märke du väljer. Här är några allmänna råd om vad du kan förvänta dig för olika prisklasser:

 • Billiga jackor: Du kan förvänta dig att hitta billiga jackor i prisklassen under 1 000 kronor. Dessa jackor är ofta tillverkade av lättare och mer billigt material, såsom nylon eller polyester, och har färre funktioner. De kan vara bra som en extra jacka att ha med sig på resor, men de är inte alltid lika robusta och skyddande som dyrare jackor.
 • Mellanklassjackor: Du kan förvänta dig att hitta mellanklassjackor i prisklassen 1 000-3 000 kronor. Dessa jackor är ofta tillverkade av mer robusta material, såsom Gore-Tex eller neopren, och har fler funktioner. De är bra för de flesta väderförhållanden och är ofta mer skyddande och robusta än billigare jackor.
 • Dyraste jackor: Du kan förvänta dig att hitta de dyraste jackorna i prisklassen över 3 000 kronor. Dessa jackor är ofta tillverkade av de mest avancerade materialen och har många funktioner. De är lämpliga för de allra mest krävande väderförhållandena och är mycket robusta och skyddande. Dessa jackor är ofta de mest tekniskt avancerade på marknaden, men de kan vara dyra.

Det är viktigt att tänka på ditt budget när du väljer seglarjacka. Om du inte seglar så ofta kan det vara bra att välja en billigare jacka, medan om du seglar mycket och har höga krav på din jacka kan det vara värt att spendera lite mer pengar på en dyrare jacka.

Det är också viktigt att tänka på att du ofta får vad du betalar för.

glad kille koper billig seglarjacka
Såhär glad blir man när man köper en seglarjacka. Just denna modell är ganska billig och kanske inte passar perfekt för kappsegling – men hellre en billig seglarjacka än ingen alls!

Storlek: viktigt att välja rätt storlek

Att välja rätt storlek på seglarjackan är viktigt för att den ska sitta bekvämt och ge bra skydd. Det finns några saker att tänka på när det gäller storleken på seglarjackan:

 • Mät din kropp: Det är viktigt att mäta din kropp innan du väljer storlek på jackan. Mät omkretsen runt bröstet och midjan, samt längden på armarna och benen. Jämför måtten med storleksguiden för den jacka du tänker köpa, så att du kan välja rätt storlek.
 • Tänk på lager: Om du tänker bära flera lager under jackan är det viktigt att välja en jacka som är lite större än vad du normalt skulle välja. Det ger utrymme för flera lager kläder och gör att du kan röra dig bekvämt.
 • Tänk på rörelsefrihet: Seglarjackor ska ge bra rörelsefrihet, så det är viktigt att välja en jacka som inte är för trång. Om jackan är för trång kan du ha svårt att röra armarna och benen fritt, vilket kan vara störande när du seglar.
 • Tänk på längd: Se till att välja en jacka som är lång nog att täcka din rygg och lår. En jacka som är för kort kan lämna delar av din kropp utsatta för väder och vind.

Det är viktigt att välja rätt storlek på seglarjackan, eftersom en jacka som inte

sitter bra kan vara obekväm att bära och kan även orsaka störningar när du seglar. Se alltid till att välja en jacka som passar din kropp, så att du kan röra dig bekvämt och skydda dig mot väder och vind.

Om du har svårt att hitta rätt storlek eller om du är osäker på vilken storlek som passar dig bäst, kan du alltid kontakta butiken eller märket för att få hjälp med storleksvalet. Många butiker och märken har personal som kan hjälpa dig att välja rätt storlek och ge råd om passformen.

Färg: välj rätt färg för olika väderförhållanden

Att välja rätt färg på seglarjackan är viktigt för att du ska synas ordentligt och för att du ska kunna anpassa jackan efter olika väderförhållanden. Här är några tips för att välja rätt färg på seglarjackan:

 • Välj ljusa färger under mörka förhållanden: Under mörka förhållanden, såsom tidig morgon eller sen kväll, är det viktigt att synas ordentligt. Välj därför en seglarjacka i ljusa färger, såsom gult eller orange, så att du lättare kan urskiljas av andra seglare och personer på land.
 • Välj mörka färger under soliga förhållanden: Under soliga förhållanden kan ljusa färger reflektera solljuset och bli varma att bära. Välj därför en seglarjacka i mörka färger, såsom svart eller blå, så att du inte blir så varm och så att du kan hålla dig sval under seglingen.
 • Välj neutrala färger för allround-användning: Om du vill ha en jacka som du kan använda i många olika väderförhållanden kan det vara bra att välja en jacka i neutrala färger, såsom grått eller beige. Dessa färger passar både under ljusa och mörka förhållanden och kan användas i många olika sammanhang.

Det är viktigt att välja rätt färg på seglarjackan, eftersom färgen kan påverka hur synlig du är och hur bekväm jackan är att bära. Tänk på väderförhållandena du kommer att segla under och välj en färg som passar dina behov.

Tvättråd: hur ska man tvätta sin seglarjacka?

Att tvätta sin seglarjacka rätt är viktigt för att bevara materialet och funktionerna på jackan. Här är några tips för att tvätta sin seglarjacka på rätt sätt:

 • Läs tvättråden: Se alltid till att läsa tvättråden för jackan innan du tvättar den. Tvättråden finns oftast på etiketten på jackan eller i bruksanvisningen som följde med jackan. Där står det hur jackan ska tvättas och vilka temperaturer som är lämpliga. Följ alltid tvättråden för att inte skada jackan.
 • Använd rätt tvättmedel: Välj ett tvättmedel som är anpassat för det material jackan är tillverkad av. Använd inte starka tvättmedel eller blekmedel, eftersom de kan skada jackan och förstöra funktionerna. Välj heller inte tvättmedel med parfym eller andra dofter, eftersom doften kan stanna kvar på jackan och bli störande.
 • Tvätta jackan för sig: Seglarjackor kan vara lite tunga och kan dra ner andra kläder i tvätten. Se till att tvätta jackan för sig, så att den inte får dra ner andra kläder och så att den inte riskerar att skadas av andra kläder.
 • Torka jackan ordentligt: Låt jackan torka ordentligt efter tvätten. Häng upp jackan på en bred galge eller lägg den på en plan yta, så att den får torka ordentligt. Se till att jackan inte hänger för nära värmekällor, eftersom det kan skada materialet.

Det är viktigt att tvätta sin seglarjacka rätt, eftersom en illa tvättad jacka kan förlora sin skyddande funktion och bli mindre robust. Följ alltid tvättråden för jackan och använd rätt tvättmedel för att bevara jackan i bästa skick.

Rengöring: viktigt att hålla sin seglarjacka ren

Att hålla sin seglarjacka ren är viktigt för att bevara materialet och funktionerna på jackan. Här är några tips för att hålla din seglarjacka ren:

 • Torka av jackan efter användning: Torka av jackan med en torr trasa efter varje användning. Detta hjälper till att få bort smuts och saltvatten, som kan skada jackan om de får sitta kvar.
 • Tvätta jackan regelbundet: Tvätta jackan regelbundet för att få bort smuts och saltvatten. Seglarjackor kan tvättas oftare än andra kläder, eftersom de utsätts för mer slitage. Se till att tvätta jackan enligt tvättråden och använd rätt tvättmedel för att bevara jackan i bästa skick.
 • Använd vattenavstötande spray: Använd en vattenavstötande spray på jackan för att hålla den torr och ren. Vattenavstötande spray hjälper till att hålla vatten på avstånd och förhindrar att jackan blir blöt.
 • Förvara jackan på rätt sätt: Se till att förvara jackan på rätt sätt när den inte används. Häng jackan på en bred galge och förvara den på en torr och ventilerad plats. Om du förvarar jackan i en trång och fuktig plats kan den bli skadad.

Det är viktigt att hålla sin seglarjacka ren, eftersom en smutsig jacka kan förlora sin skyddande funktion och bli mindre robust. Torka av jackan efter användning, tvätta den regelbundet och använd vattenavstötande spray för att hålla den ren och torr. Förvara jackan på rätt sätt när den inte används för att bevara den i bästa skick.

Avslutande råd: köp en seglarjacka idag!

Nu vet du allt om vad du behöver tänka på när du vill köpa en seglarjacka. Det enda som återstår är just det: att köpa en. Lycka till!


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *