seglarjacka på man på volvo ocean race

De 4 mest tekniskt avancerade seglarjackorna för professionella seglare

När man ska köpa en seglarjacka är det viktigt att tänka på vilka behov man har och vilka krav jackan ska uppfylla. Som professionell seglare är det extra viktigt att välja en jacka som ger bra skydd mot elementen och som håller i längden. Det finns många olika seglarjackor på marknaden, så det kan vara svårt att veta vilken jacka som är bäst för just dig. I den här artikeln tar vi en titt på de 4 mest tekniskt avancerade seglarjackorna för professionella seglare, så att du kan göra ett informerat val när du ska köpa en ny jacka.

crusingracingwithsailingjackets
På en stor cruisingbåt med gennaker behöver du bra seglarjackor

Som en kort sammanfattning listar vi här de 4 mest tekniskt avancerade seglarjackorna för professionella seglare:

  1. Gill OS1 Offshore Jacket – Denna seglarjacka är gjord av ett vattentätt och vindtätt material som kallats ”Ocean Technology”, vilket ger den en hög grad av andningsförmåga. Den har även flera fickor för förvaring av utrustning och reflexdetaljer för ökad synlighet.
  2. Henri Lloyd Elite Offshore Jacket – Denna jacka har en avancerad konstruktion som kombinerar material som är vattentätt, vindtätt och andningsförmåga. Den har även en avtagbar huva och en mängd olika fickor för förvaring av utrustning.
  3. Musto MPX Offshore Jacket – Denna jacka är gjord av ett material som kallats ”GORE-TEX Pro”, vilket ger den en hög grad av vattentäthet, vindtäthet och andningsförmåga. Den har även en avtagbar huva och reflexdetaljer för ökad synlighet.
  4. Helly Hansen Verglas Hybrid Insulator Jacket – Denna jacka är en hybridjacka som använder både vattenavvisande material och syntetisk isolering för att hålla seglaren varm och torr. Den har även en avtagbar huva och reflexdetaljer för ökad synlighet.

Alla dessa jackor är av hög kvalitet och utformade för att ge professionella seglare den bästa möjliga skyddet mot elementen. Valet av rätt jacka beror på individuella preferenser och behov, så det är viktigt att göra en grundlig undersökning innan man väljer en jacka.

Material och konstruktion

Material och konstruktion är två viktiga aspekter att tänka på när man ska köpa en seglarjacka. Det rätta materialet kan hjälpa till att hålla seglaren torr, varm och bekväm, medan en bra konstruktion kan ge stöd och skydd mot elementen. Men det finns många olika material och konstruktionsmetoder att välja mellan, så det kan vara svårt att veta vilken jacka som är bäst. I den här artikeln tar vi en titt på olika material och konstruktionsmetoder för seglarjackor, så att du kan göra ett informerat val när du ska köpa en ny jacka.

Material

Det finns många olika material som används i seglarjackor, varav vissa är mer lämpliga än andra för professionell segling. Här är några vanliga material som används i seglarjackor:

GORE-TEX: Detta är ett vattentätt och vindtätt material som också har bra andningsförmåga. Det är ett av de mest populära materialen för seglarjackor eftersom det ger bra skydd mot elementen och håller seglaren torr och bekväm.

Neopren: Detta är ett elastiskt material som håller värme väl och är vattentätt. Det används ofta i vattensportkläder, men kan även finnas i seglarjackor för att hålla seglaren varm.

Nylon: Detta är ett lätt och starkt material som ofta används i seglarjackor. Det är inte lika vattentätt som GORE-TEX eller neopren, men har bra andningsförmåga och håller väl i längden.

Polyester: Detta är ett lätt och starkt material som har bra andningsförmåga och håller väl i längden. Det är inte lika vattentätt som GORE-TEX eller neopren, men kan ha en vattentät behandling för att hålla seglaren torr.

jollesegling med seglarjackor
Även på jollesegling behöver du seglarjackor

Konstruktion

En bra konstruktion kan ge stöd och skydd mot elementen, så det är viktigt att välja en jacka med en hög kvalitet på konstruktionen. Det finns olika sätt att konstruera en seglarjacka, varav vissa är mer lämpliga än andra för professionell segling. Här är några av de vanligaste konstruktionsmetoderna för seglarjackor:

Vattentät och vindtät konstruktion: Denna typ av konstruktion håller seglaren torr och skyddad mot regn och vind. Det finns olika material som kan användas för att uppnå en vattentät och vindtät konstruktion, till exempel GORE-TEX eller neopren.

Konstruktion för god andningsförmåga: En jacka med bra andningsförmåga hjälper till att hålla seglaren sval och bekväm när man rör på sig. Det finns olika material och konstruktionsmetoder som kan ge en jacka bra andningsförmåga, till exempel ventilationsöppningar eller perforerat material.

Konstruktion för stöd och skydd: En jacka med bra stöd och skydd kan hjälpa till att skydda seglaren mot elementen och ge extra stöd under segling. Det finns olika sätt att uppnå detta, till exempel genom att använda material som är extra tåliga eller genom att lägga till extra foder eller skyddande detaljer.

Funktioner

När man ska köpa en seglarjacka är det viktigt att tänka på vilka funktioner man behöver och vilka som kan vara användbara under segling. Funktioner som fickor för förvaring av utrustning, avtagbar huva och reflexdetaljer kan underlätta seglingen och ge seglaren extra skydd och bekvämlighet. I den här artikeln tar vi en titt på olika funktioner som finns för seglarjackor för professionella seglare, så att du kan göra ett informerat val när du ska köpa en ny jacka.

Fickor för förvaring av utrustning

En seglarjacka med många fickor kan vara mycket användbar under segling, eftersom det ger seglaren möjlighet att förvara olika saker så att de är lätta att nå. Många seglarjackor har fickor för förvaring av utrustning som navigationsinstrument, ficklampor, mobiltelefoner och annat. Det är bra att välja en jacka med fickor som är lätta att nå och som har dragkedjor eller andra säkerhetslås för att förhindra att saker faller ur.

Avtagbar huva

En avtagbar huva kan vara användbar under segling, eftersom den ger seglaren möjlighet att skydda sig mot regn och vind. Många seglarjackor har avtagbara huvar som kan fästas på jackan med dragkedjor eller andra säkerhetslås. Det är bra att välja en huva som är lätt att ta av och på och som passar bra över huvudet utan att begränsa synfältet.

Reflexdetaljer

Reflexdetaljer kan vara användbara för att öka synligheten under segling, särskilt i mörka eller dåliga siktförhållanden. Många seglarjackor har reflexdetaljer som reflekterar ljus, till exempel på ärmarna eller i fickorna. Det är bra att välja en jacka med reflexdetaljer för att öka synligheten och minska risken för olyckor.

Andra funktioner

Det finns många andra funktioner som kan vara användbara för professionella seglare, till exempel justerbar midja, ärmavslut med justerbar spänne, ventilationsöppningar och förstärkningar på utsatta ställen.

En justerbar midja kan vara användbar för att hålla jackan på plats och förhindra att den glider upp under segling. Ärmavslut med justerbar spänne kan hjälpa till att hålla ärmarna på plats och förhindra att vatten tränger in. Ventilationsöppningar kan hjälpa till att hålla seglaren sval och bekväm när man rör på sig. Och förstärkningar på utsatta ställen kan hjälpa till att förlänga jackans livslängd och skydda mot slitage.

Det är viktigt att välja en seglarjacka med funktioner som passar dina behov och preferenser. Genom att undersöka olika alternativ och jämföra dem kan du hitta en jacka med de funktioner som du behöver för att underlätta seglingen.

Vattentäthet och vindtäthet 

Vattentäthet och vindtäthet är två viktiga egenskaper att tänka på när man ska köpa en seglarjacka. En jacka som inte håller seglaren torr och skyddad mot regn och vind kan göra seglingen obekväm och kan även utgöra en säkerhetsrisk. I den här artikeln tar vi en titt på olika sätt att uppnå vattentäthet och vindtäthet i seglarjackor för professionella seglare, så att du kan göra ett informerat val när du ska köpa en ny jacka.

Vattentäthet

En seglarjacka som håller seglaren torr är viktig för att hålla seglaren bekväm och skyddad mot elementen. Det finns olika sätt att uppnå vattentäthet i seglarjackor, varav vissa är mer lämpliga än andra för professionell segling. Här är några vanliga metoder för att uppnå vattentäthet:

Vattentäta material: Material som GORE-TEX och neopren är vattentäta och kan hjälpa till att hålla seglaren torr. Det är bra att välja en jacka med vattentäta material för att skydda mot regn och vatten.

Vattentäta sömmar: Sömmar som är vattentäta hjälper till att förhindra att vatten tränger in genom sömmarna. Det är bra att välja en jacka med vattentäta sömmar för att skydda mot regn och vatten.

Vattentäta dragkedjor: Dragkedjor som är vattentäta hjälper till att förhindra att vatten tränger in genom dragkedjorna. Det är bra att välja en jacka med vattentäta dragkedjor för att skydda mot regn och vatten. Dragkedjor som är vattentäta kan vara extra täta eller ha en extra försegling för att hålla vatten ute.

Vindtäthet

En seglarjacka som håller seglaren skyddad mot vind är viktig för att hålla seglaren bekväm och skyddad mot elementen. Det finns olika sätt att uppnå vindtäthet i seglarjackor, varav vissa är mer lämpliga än andra för professionell segling. Här är några vanliga metoder för att uppnå vindtäthet:

Vindtäta material: Material som GORE-TEX och neopren är vindtäta och kan hjälpa till att hålla seglaren skyddad mot vind. Det är bra att välja en jacka med vindtäta material för att skydda mot vind och kyla.

Vindtäta sömmar: Sömmar som är vindtäta hjälper till att förhindra att vind tränger in genom sömmarna. Det är bra att välja en jacka med vindtäta sömmar för att skydda mot vind och kyla.

Vindtäta dragkedjor: Dragkedjor som är vindtäta hjälper till att förhindra att vind tränger in genom dragkedjorna. Det är bra att välja en jacka med vindtäta dragkedjor för att skydda mot vind och kyla.

Det är viktigt att välja en seglarjacka med bra vattentäthet och vindtäthet för att skydda mot regn, vind och kyla under segling. Genom att undersöka olika alternativ och jämföra dem kan du hitta en jacka som passar dina behov och preferenser.

Andningsförmåga

Andningsförmåga är en viktig egenskap att tänka på när man ska köpa en seglarjacka, eftersom den hjälper till att hålla seglaren sval och bekväm när man rör på sig. En jacka med dålig andningsförmåga kan göra seglingen obekväm och kan även orsaka svettning och överhettning. I den här artikeln tar vi en titt på olika sätt att uppnå bra andningsförmåga i seglarjackor för professionella seglare, så att du kan göra ett informerat val när du ska köpa en ny jacka.

Material med bra andningsförmåga

Material med bra andningsförmåga hjälper till att förbättra luftcirkulationen under jackan och hålla seglaren sval och bekväm när man rör på sig. Det finns olika material som har bra andningsförmåga, till exempel syntetiska material som polyester och nylon. Det är bra att välja en jacka med material som har bra andningsförmåga för att förbättra komforten under segling.

Ventilationsöppningar

Ventilationsöppningar är små hål eller öppningar som finns i jackan och som hjälper till att förbättra luftcirkulationen. Ventilationsöppningar kan finnas i olika delar av jackan, till exempel i armhålorna, på ryggen eller i sidorna. Det är bra att välja en jacka med ventilationsöppningar för att förbättra andningsförmågan och hålla seglaren sval och bekväm när man rör på sig.

Perforerat material

Perforerat material är material med små hål eller öppningar som hjälper till att förbättra luftcirkulationen. Perforerat material kan finnas i olika delar av jackan, till exempel i armhålorna, på ryggen eller i sidorna. Det är bra att välja en jacka med perforerat material för att förbättra andningsförmågan och hålla seglaren sval och bekväm när man rör på sig.

Det är viktigt att välja en seglarjacka med bra andningsförmåga för att hålla seglaren sval och bekväm under segling. Genom att undersöka olika alternativ och jämföra dem kan du hitta en jacka med material och funktioner som passar dina behov och preferenser. Andningsförmåga kan vara en av flera faktorer som påverkar komforten under segling, så det är viktigt att även tänka på andra egenskaper som vattentäthet, vindtäthet och passform när du väljer en seglarjacka.

Pris och värde för pengarna

Pris och förmåga för pengarna är två viktiga faktorer att tänka på när man ska köpa en seglarjacka. En dyrare jacka behöver inte nödvändigtvis vara bättre än en billigare jacka, så det är viktigt att jämföra olika alternativ och väga in pris mot olika egenskaper och funktioner. I den här artikeln tar vi en titt på olika aspekter av pris och förmåga för pengarna för seglarjackor för professionella seglare, så att du kan göra ett informerat val när du ska köpa en ny jacka.

Material och konstruktion kan påverka priset på en seglarjacka. Jackor med högkvalitativa material och bra konstruktion kan kosta mer än jackor med lägre kvalitet, men det kan också innebära att jackan håller längre och har bättre prestanda. Det är viktigt att väga in material och konstruktion mot priset och välja en jacka som har en bra balans mellan pris och förmåga för pengarna.

oceanracingwithsailgear
På oceansegling duger bara de mest avancerade seglarjackorna

Slutsats

I den här artikeln har vi tittat på olika egenskaper och funktioner som är viktiga att tänka på när man ska köpa en tekniskt avancerad seglarjacka för professionell segling. Vi har undersökt olika aspekter som material och konstruktion, funktioner som justerbar midja, ärmavslut med justerbar spänne, ventilationsöppningar och förstärkningar på utsatta ställen, vattentäthet och vindtäthet, andningsförmåga, pris och förmåga för pengarna.

Att välja en seglarjacka är en personlig sak och det finns många olika alternativ att välja mellan. Det viktigaste är att tänka på sina egna behov och preferenser och väga in olika faktorer när man jämför olika jackor.

Med allt detta sagt, här är våra rekommendationer för de tre bästa seglarjackorna från Gill, Musto och Helly Hansen för professionella seglare.

  • Gill Pro Seglarjacka: Gill Pro Seglarjacka är en tekniskt avancerad jacka med vattentätt och vindtätt material och förstärkningar på utsatta ställen för att förhindra slitage. Den har även ventilationsöppningar och justerbar midja och ärmavslut för att förbättra andningsförmågan och hålla jackan på plats.
  • Musto BR1 Seglarjacka: Musto BR1 Seglarjacka är en seglarjacka med vattentäta sömmar och vindtäta material. Den har även justerbar midja och ärmavslut med justerbar spänne för att hålla jackan på plats och förhindra att vatten tränger in.
  • Helly Hansen HPX Seglarjacka: Helly Hansen HPX Seglarjacka är en tekniskt avancerad jacka med vattentätt och vindtätt material och perforerat material för att förbättra andningsförmågan. Den har även förstärkningar på utsatta ställen för att förhindra slitage och justerbar midja och ärmavslut för att hålla jackan på plats.

Oavsett vilken seglarjacka du väljer är det alltså viktigt att tänka på olika egenskaper och funktioner som kan påverka komforten och prestandan. Dessa egenskaper kan inkludera material och konstruktion, funktioner som justerbar midja och ärmavslut, vattentäthet och vindtäthet, andningsförmåga, pris och förmåga för pengarna. 

Genom att jämföra olika alternativ och väga in dessa faktorer kan du hitta en jacka som passar dina behov och preferenser. De ovan rekommenderade seglarjackorna från Gill, Musto och Helly Hansen är alla bra val för tekniskt avancerade seglarjackor för professionella seglare, men det finns många andra alternativ att välja mellan också. Välj en jacka som passar dina behov och preferenser och du kan njuta av en bekväm och säker segling.

Efterord – att hålla sams ombord genom terapi

I den här artikeln belyser vi inte bara de senaste innovationerna inom seglarkläder utan också hur psykologiska verktyg kan förbättra prestationen hos kappseglare. En viktig aspekt av segling på hög nivå är mental styrka och teamdynamik. Ett kappseglingslag är inte starkare än sin svagaste länk, och om det finns konflikter mellan lagmedlemmarna kan det leda till stor fara eller sämre prestation för laget. Det finns massor med olika övningar och metoder inom teambuilding som syftar till att förbättra sammanhållning i ett lag och många av dom är utvecklade med kunskap inom psykologi – inte minst KBT-metoden som vunnit stor mark sista åren. En ny spännande modell som kan vara effektiv är IFS – Internal Family Systems (IFS) som kan erbjuda unika fördelar. IFS hjälper individer att förstå och harmonisera de olika delarna inom sig, vilket kan leda till ökad självmedvetenhet och bättre interpersonella relationer.

IFS är i grund och botten en terapiform (IFS-terapi) som används i samtalsterapi för att man som individ skall lära sig att förstå sig själv bättre – och vinna lugn, harmoni och medkänsla för sina olika delar som är sprungna ur ens bakgrund och upplevelser. Men IFS kan även användas för att bygga starkare lag. För kappseglare, där samarbete och kommunikation är avgörande, kan IFS terapi bidra till att bygga starkare team. Genom att arbeta med IFS kan teammedlemmar lära sig att erkänna och hantera interna konflikter, vilket resulterar i mer effektivt samarbete och förbättrad beslutsfattning under press. Denna förståelse för egna och andras inre landskap kan vara särskilt värdefull i de stressfyllda situationer som ofta uppstår under kappsegling. Att integrera IFS terapi i teamets träningsprogram kan därför vara ett kraftfullt verktyg för att förbättra såväl individuell som kollektiv prestanda på vattnet. Vill du lära dig mer om IFS och IFS-terapi rekommenderar vi IFSterapi.se som är en bra kunskapskanal i ämnet.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *