sasonger

Seglarjacka för olika årstider – vad skall man tänka på?

Seglarjackor är en viktig del av utrustningen för seglare, oavsett om de befinner sig på havet eller på land. Att välja rätt seglarjacka för olika säsonger är avgörande för att kunna hålla värmen och skydda sig mot väder och vind. I den här artikeln kommer vi att titta på olika typer av seglarjackor för sommar, vinter, höst och vår, samt ge tips på vad man ska tänka på vid valet av jacka för respektive säsong.

Rätt jacka för sommaren

När man väljer seglarjacka för sommar är det viktigt att tänka på att jackan ska vara så luftig som möjligt för att hålla sig sval. Det kan vara en bra idé att välja en jacka med ventilationsöppningar eller perforeringar för att släppa ut överflödig värme. Det kan också vara en fördel att välja en jacka som är gjord av material som andas, såsom nylon eller polyester. Vid sommarsegling kan det också vara bra att välja en jacka med huva, eftersom det kan finnas behov av att skydda sig mot solen. Samtidigt ska man inte glömma bort att jackan ska ge tillräckligt med skydd mot vatten, så att man kan hålla sig torr och bekväm under seglingen.

Segling på sommaren
Segling på sommaren – varmt och lugnt väder.

Andra modeller för hösten

När man väljer seglarjacka för hösten är det viktigt att tänka på att jackan ska kunna hålla värmen och skydda mot de kyligare temperaturerna som ofta råder på sjön under den här årstiden. Det kan därför vara en bra idé att välja en jacka med hög andningsförmåga, men samtidigt med tillräckligt med isolering för att hålla värmen. Ett material som ofta används i seglarjackor för hösten är fleece, som är både värmande och andningsaktivt. Det kan också vara bra att välja en jacka med en huva för att skydda huvudet mot vinden. Glöm inte att välja en jacka som också ger tillräckligt med skydd mot vatten, så att du kan hålla dig torr och bekväm under seglingen.

segelbåt på hösten
Segling på hösten – mycket vind och svalare väder

Varmaste utrustningen för vintern

När man väljer seglarjacka för vintern är det viktigt att tänka på att jackan ska kunna hålla värmen och skydda mot de låga temperaturer och kalla vindar som ofta råder på sjön under den här årstiden. Det kan därför vara en bra idé att välja en jacka med hög andningsförmåga, men samtidigt med tillräckligt med isolering för att hålla värmen. Ett material som ofta används i seglarjackor för vintern är dun, som är mycket värmande och lätt. Det kan också vara bra att välja en jacka med en huva och täta sömmar för att minimera risken för att kyla in sig. Glöm inte att välja en jacka som också ger tillräckligt med skydd mot vatten, så att du kan hålla dig torr och bekväm under seglingen.

vintersegling - segelbåt på vintern
Segling på vintern – vackert men iskallt

Rätt val för kalla vårvindar – välja jacka för våren

När man väljer seglarjacka för våren är det viktigt att tänka på att jackan ska kunna hålla värmen och skydda mot de kyligare temperaturerna som ofta råder på sjön under den här årstiden. Samtidigt kan temperaturen och vädret variera mycket under våren, så det kan vara bra att välja en jacka som är lätt att ta av och på beroende på behov. Det kan därför vara en bra idé att välja en jacka med hög andningsförmåga, men samtidigt med tillräckligt med isolering för att hålla värmen. Ett material som ofta används i seglarjackor för våren är fleece, som är både värmande och andningsaktivt. Det kan också vara bra att välja en jacka med en huva och täta sömmar för att minimera risken för att kyla in sig. Glöm inte att välja en jacka som också ger tillräckligt med skydd mot vatten, så att du kan hålla dig torr och bekväm under seglingen.

segelbåt på våren under regnbåge
På våren kan vädret skifta snabbt – och havet kyler luften

Olika modeller för olika årstider – eller kan man välja endast en seglarjacka?

En person som seglar på våren och sommaren kan ha god nytta av att köpa en seglarjacka som är anpassad för de lite kyligare temperaturerna som kan förekomma under våren, samtidigt som jackan också ska kunna hålla värmen och skydda mot vatten under sommarens varma och fuktiga dagar.

Ett bra alternativ kan därför vara att köpa en jacka som är gjord av ett andningsaktivt material, såsom nylon eller polyester, och som har ventilationsöppningar eller perforeringar för att släppa ut överflödig värme. En jacka med en huva kan också vara bra att ha, eftersom den kan skydda mot solen och mot eventuellt regn.

En person som seglar på hösten och vintern kan ha god nytta av att köpa en seglarjacka som är anpassad för de låga temperaturerna och de kalla vindar som kan förekomma under den här årstiden. Jackan ska också kunna hålla värmen och skydda mot vatten under de fuktiga och kyliga dagar som ofta råder på sjön.

Ett bra alternativ kan därför vara att köpa en jacka som är gjord av ett andningsaktivt material, såsom fleece eller dun, och som har tillräckligt med isolering för att hålla värmen. En jacka med en huva kan också vara bra att ha, eftersom den kan skydda mot vinden och mot eventuellt regn. Det kan också vara en fördel att välja en jacka med täta sömmar för att minimera risken för att kyla in sig.

Det finns också möjlighet att köpa flera seglarjackor för olika årstider, men det kan vara en mer kostsam lösning. Det kan vara bra att tänka på sin egen budget och på hur ofta man planerar att segla under sommaren, våren hösten och vintern, innan man bestämmer sig för om man ska köpa en eller flera jackor. Generellt sett kan det vara bra att investera i en högkvalitativ jacka som kan hålla länge, så att man inte behöver köpa en ny jacka varje år.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *